Майсторите на българското вино: Хараламбиеви

14, 15 и 16 август 2020

На първата среща от тази серия представяме една нова, интересна и прецизно работеща изба: Семейни лозя и винарна Хараламбиеви – в района на Плевен. По-рано през тази година те спечелиха първата награда за дебют на българска изба от DiVino Top 50.

 

След няколко години грижи за развитието на собствените им лозя в Дунавската равнина, в землищата на плевенските села Садовец, Петърница и Долни Дъбник, през 2018 Хараламбиеви насочват усилията си и към създаването на Винарна Петърница, като подновяват старата кооперативна изба на едноименното село, за да изградят неголям винопроизводствен обект с капацитет до 100 тона вино годишно. Те работят с международни сортове, но много активно и с местни, като кайлъшки мискет и рубин. Стартираха смело на пазара с добре обмислен асортимент от вина в средния и във високия клас и веднага се отличиха с ярко маркетингово присъствие и добро качество на вината си.

В уикенда на 14, 15 и 16 август ще може да се срещнете и поговорите с Цветелина Мирославова от семейство Хараламбиеви и да дегустирате елегантните им вина в интересни разговори с нея.

Цялата седмица 10-16 август Mastercard TasteBox by Andrè & DiVino в Quartal акцентира върху вината на Haralambiev Family Vineyards and Winery, които ще имат силно присъствие във винената листа. А седмичното меню на шеф Токев и неговият екип ще бъде изградено от ястия, които хармонично се съчетават с тези вина.

Меню

Тарт от бекон със зелен грах 
в комбинация с Haralambievi Trois Visage Blanc De Noir Pinot Noir 2019

Козе сирене върху селска салата
с Haralambievi H`S Misket Kaylashki 2019


Яйца Бенедикт със сьомга и авокадо
с Haralambievi Royal Blanc Chardonnay 2019


Камамбер с домат конфи
с Haralambievi Trois Visage Rose De Noir Pinot Noir 2019

Печено говеждо със сос шарон, мачкани картофи с царевица
с Haralambievi H`S Rose Rubin 2019

Провансалски терин с лешници
с Haralambievi Trois Visage Rouge De Noir Pinot Noir 2019

 

Share on facebook

Димитър и Цветелина Хараламбиеви

Семейно начинание, започнало през 2009 г., когато Димитър Хараламбиев засажда лозе край Плевен. За него и съпругата му Цветелина лозарството и винарството стават начин на живот. Днес се грижат за над 85 ха собствени лозя в землищата на Садовец, Петърница и Горни Дъбник. През 2018 обновяват кооперативната изба на с. Петърница и внедряват модерно оборудване и системи. Производственият капацитет е 1000 хл вино годишно.

Произвеждат къси серии вина от създадените в Плевен местни сортове кайлъшки мискет и рубин, също така премиум бели, розе и отличителни червени от шардоне, совиньон блан, гевюрцтраминер, мускат отонел, пино ноар, каберне фран.

През 2019 представят първата си реколта – вина с интересен модерен прочит, сред които се отличават сериите H`s – от местни сортове, Royal – премиум шардоне и каберне фран; Trois Visages, показваща трите лица на пино ноар – бяло, розе и червено; както и изразителният сортов The Chosen One Sauvignon Blanc.

Снимки от събитието

Mastercard® TasteBox е съвместен проект на: