Безценен Великденски вкус

27 април – 3 май 2021

Всички свързваме Великден с боядисани яйца и аромат на козунак.
Ние от Mastercard® TasteBox ви предлагаме да се насладите на Безценен Великденски вкус.

В седмицата от 27 април до 3 май ви подаряваме мини козунак по специалната рецепта на шеф Андре Токев.
Достатъчно е само да изберете едно ястие от нашето вкусно меню на стойност над 5 лева.

Убедени сме, че ще останете очаровани от вкуса на козунака. Затова споделяме с вас тайната рецепта на шеф Андре.
Надяваме се, следвайки стъпките му, да приготвите най-вкусните козунаци, с които да зарадвате цялата фамилия.

Екипът на Mastercard TasteBox ви пожелава весели празници и вкусен Великден 🙂

Специална рецепта на шеф Андре за Великденски козунак

Необходими продукти за 4 козунака:
40 г прясна мая
200 мл прясно мляко
200 г сушени плодове и/или 100 г локум
50 мл коняк
300 г захар
6 яйца
2 пакетчета лимонови корички
2 ч. л. ванилена захар
100 г заквасена сметана
800 г брашно тип 500
½ ч. л. сол
125 г меко масло
90 г свинска мас
50 мл растителна мазнина
300 г брашно за доизмесване
1 жълтък за намазване
2 с. л. прясно мляко за намазване
4 с. л. захар на едри кристали за поръсване

Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в 150 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 3 с. л. брашно. Оставя се да набухне 20 мин.
2. Сушените плодове се заливат с коняка.
3. Останалото мляко се смесва с 50 мл вода и се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към разбитите яйца заедно с лимоновата кора и ванилената захар.
4. Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипват яйчната смес и половината от 3-те вида мазнина, маята и заквасената сметана. Замесва се меко тесто. На плота се пресява брашното за доизмесване, разстила се и върху него се сипва мекото тесто. Меси се, докато се поеме цялото брашно. Към края на месенето се добавят на 4-5 порции останалите меко масло и мас. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса в хладилника за една нощ. Изважда се от хладилника се и оставя за 2 часа да достигне стайна температура.
5. Към тестото се добавят маринованите сушени плодове, като се поръсват с лъжица брашно, за да се омесят по-лесно в тестото. Оформят се 4 козунака, като се разделя на топчета, от които се разточват фитили и се сплитат. Оставят се да втасат отново за около
2 часа, докато удвоят обема си. Намазват се със разбитите яйце и мляко, поръсват се със захарта, която е претрита с влажни ръце, за да не изгори.
6. Изпичат се във фурна, загрята на 180° С, за 30 – 40 мин. Охлаждат се върху решетка.

 

Допълнителна информация

Всеки заплатил покупка на стойност минимум 5 лева в периода от 27 април до 3 май получава подарък мини козунак по специалната рецепта на шеф Андре Токев.
Подаръците се раздават от 27 април до 3 май, до изчерпване на количествата за деня.

Share on facebook

Андре Токев

Aндре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Андре е на 52 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други. Управлява своя ресторант ANDRé, както и най-новата концепция Old is New, съчетаваща в себе си ресторант, бар, галерия и място за общуване, разработена съвместно с дъщеря му Елиза.

Снимки от събитието

Mastercard® TasteBox е съвместен проект на: